Як швидко та легально вивести свій бізнес на новий ринок? PocketIP — реєстрація й управління ТМ та патентами за кордоном

Ucluster
4 min readMay 26, 2021

Юридичні формальності зазвичай здаються дуже заплутаними й незрозумілими тим, хто ніколи з ними не зустрічався. Своя термінологія, закони, специфіка і в кожній країні все по-іншому. Маючи досвід роботи в цій сфері, Іван, Олена та Андрій вирішили створити платформу PocketIP, на якій, завдяки декільком клікам, можна розв’язати свої юридичні питання. Як бізнесу оформити торгову марку або патент та чим саме допомагає PocketIP читайте далі.

Засновники: Іван Нікітченко (CEO), Олена Полосьмак (CCO), Андрій Чепурний (CTO)

Локація: Київ

Рік заснування: 2020

Website

Аби почати розповідь про історію стартапу PocketIP, варто згадати засновану у 2018 Іваном та Оленою юридичну компанію — Crane IP Law Firm, яка спеціалізується на обслуговуванні англомовних клієнтів на ринках України та країн колишнього СРСР та вітчизняного бізнесу, що працює на зовнішніх ринках. “Платформа PocketIP стала логічним продовженням нашого першого стартапу, адже вона виконує ті самі функції більш автоматизовано та швидко.” — засвідчує Іван. З Андрієм, вони товаришують ще з 2014 року, тому коли його запросили очолити роль технічного директора — відразу приступив до нової позиції.

PocketIP — це B2B продукт по управлінню об’єктами інтелектуальної власності, в першу чергу торговими марками та патентами. Завдяки своєму бекграунду засновники розуміють всю специфіку цієї галузі та знають чого потребують компанії, які прийняли рішення виходити на новий ринок. Для того, щоб отримати права на патент чи ТМ потрібно офіційно зареєструвати його в кожній країні. Наразі, не існує такого поняття, як міжнародний патент або міжнародна ТМ. Саме через це кожну торгову марку потрібно реєструвати в новій країні та розбиратися з новими реєстраційними номерами, дедлайнами та іншими особливостями.

Відео-візитка PocketIP

Великі компанії кожного року випускають від 50 до 100 нових товарних знаків, що означає 1000 нових об’єктів щорічно. Але ніхто навіть не здогадується наскільки важко організувати ці марки юридично. Навіть якщо бізнес сам зможе все організувати та оформити заявку, все одно потрібен місцевий юрист, який легалізує документацію, поставивши свій підпис на документах від нерезиденту

На шляху оформлення нової інтелектуальної власності часто з’являються проблеми: “Для того, щоб перевірити все на 100%, варто провести ретельний пошук щонайменше в національній та міжнародній базі, а якщо є плани роботи в інших країнах — це десятки розрізнених баз даних.” Платформа PocketIP створена для того, щоб всі процеси оформити в одному місці. На порталі у клієнта є список об’єктів в яких автоматично відбувається оновлення і приходять сповіщення, а пошук інтегрований з багатьох різних баз. А найголовніше це те, що на сайті можна самому подати заявку на оформлення у новій країні уникаючи пошуку юристів, нескінченні бази даних та мовні бар’єри.

Влітку 2020 року PocketIP були відібрані на пітч USF, проте до гранту трохи не вистачило: “За 3 хвилини виявилося дуже складно описати такий масштабний проєкт, адже за текстову заявку ми отримали дуже багато балів з великим запасом. Ми не засмутилися, навпаки, отримали ще більшу мотивацію. Зробили висновки та почали розробляти продукт. Балів за пітч вистачило для участі в акселераційній програмі, і цього року нас відібрав Startup Wise Guys.”

Як працює PocketIP?

Бізнес-модель PocketIP побудована на масштабуванні. Великі компанії часто працюють зосереджуючись на регіонах, де вибирають одну юридичну фірму, яка веде їхню справу. Наразі PocketIP вже має партнерів у більше ніж 50 юрисдикціях, які будуть займатися конкретними регіонами. Це важливо аби уникнути технічних помилок, як зі сторони клієнта, так і сервісу, патентного офісу чи навіть через пунктуаційну помилку.

Клієнтами PocketIP є великі компанії, які хочуть пришвидшити процес запуску продукції в новій країні, а також малий та середній бізнес, в якого ще немає юридичного департаменту.

Платформа вигідна хоча б тим, що економить час та гроші. На те, щоб зібрати всю інформацію потрібно лише декілька кліків замість декількох днів чи тижнів. Після подачі заявки, статус і стадію роботи можна самостійно перевірити в особистому кабінеті. Фаундери планують запустити команду підтримки, до якої в будь-який момент можна буде звернутись за консультацією.

Чим PocketIP кращий за конкурентів?

Схожі платформи — існують, але мають кілька недоліків. У більшості випадків, вони працюють як доповнення до юридичної фірми. Це просто технологічна прибудова, яка автоматизує один із процесів, але не є повноцінною платформою. Своєю чергою, клієнтам не потрібно користуватись додатковими сервісами чи послугами, адже все можна оформити зробивши декілька кліків в особистому кабінеті.

PocketIP вже має 100+ клієнтів з України та сусідніх країн, але планують зайти на ринки Європи й США та мріють про країни Азії: “Якщо подивитись на карту потоків, то США та Китай є безумовними лідерами. Головне знайти місцевого агента і тоді можна буде масштабуватись в будь-якій країні,” — вірить Іван.

Відеоінтерв’ю з СЕО стартапу PocketIP Іваном Нікітченко

Інтерв’ю директора Ucluster Сергія Соколенко.

Що далі?

Окрім MVP, яке планується вже цього місяця (травень 2021), команда фаундерів також планує імплементувати знання отримані під час навчання в акселераторі Startup Wise Guys: “Ми хочемо почати використовувати нові знання, адже плани глобальні, але для їх реалізації потрібно правильно та швидко масштабуватися. Саме тому участь в акселераторах важлива та довгоочікувана.”

У стартапа в планах на 2022 рік — інтеграція нового функціоналу, залучення партнерів та підключення декількох мовних версій.

--

--

Ucluster

Українське ком'юніті стартапів, інвесторів та організаторів кластерів.